vanilje

fra uganda

en social food

Vi har gjort det nemt for dig at købe og nyde vores produkter med god samvittighed. Vi har nemlig brugt tid og energi på, at sikre os at vores Social Foods er dyrket og forarbejdet ansvarligt.

råvaren

Vaniljestænger er frugten, der vokser på vaniljeorkideen. Når orkideen blomstrer, skal man manuelt befrugte den for at få den til at sætte frugten, som bliver til de velsmagende vaniljestænger. Orkide blomsten er kun klar til befugtning én dag per høst og derfor skal man holde tæt øje med sine vanilje planter op til befrugtningstidspunktet. Efter vaniljestængerne er høstet skal de tørres i en tidskrævende process, hvor man skiftevis fermenterer stængerne i stoftæpper og lægger dem ud for at tørre i solen. Smagen af vanilje kommer fra stoffet vanilin, der sidder i vaniljens skal. For at få smagen af vanilje overført fra skallen til kornene i stængerne, skal man anvende en kompliceret tørringsprocesss. Tørringsprocessen kan tage op til 6 måneder og er utrolig vigtig for at sikre kvaliteten. Vanilje er et af verdens mest populære krydderier og til tider lige så dyrt som sølv.

Vores vanilje er fra Uganda og af typen Planiforlia, også kendt som bourbon vanilje. Vaniljen har en dyb og aromatisk smag med toner af blomme. Den er sprængfyldt af de dyrebare vaniljekorn.

hvem har dyrket dem?

Vores vanilje er dyrket af småbønder fra Uganda. De fleste af småbønderne bor i Bundibugyo i det vestlige Uganda. Småbønderne dyrker deres vanilje i skovlandbrug på under fem hektar og har dyrket vanilje i mange år. De har udfordringer med få økonomiske ressourcer, der gør det svært for dem at optimere deres produktion og forretning. Derudover kæmper de med problemstillinger omkring klimaforandringer med ændrede regnsæsoner. Når priserne på vanilje stiger på det internationale marked, kæmper småbønderne ligeledes med tyveri af vaniljen direkte fra planterne på deres farme.

Hvem har leveret dem?

Social Foodies får deres vanilje fra firmaet, Mountains of the moon, som har arbejdet i Afrika de sidste 2 årtier. Der arbejdes lokalt for at højne kvalitetsniveauet for vanilje fra Uganda. Clemens, som ejer Mountains of the moon, er vores lokale mand i Uganda og uddannet indenfor skov og landbrug. Hans mangeårige erfaringer med at drive virksomhed i Afrika er en af årsagerne til at Social Foodies samarbejder med ham. Han har blandt andet introduceret de fleste internationale Fair Trade mærker i Uganda indenfor vanilje og kakaobønner. Desuden er han aktiv i forhold til at sikre transparens i forhold til kvalitetscertificeringer, så vi sikrer en ordentlig kvalitet.


Med de rigtige dyrknings- og forædlingsmetoder har ugandisk Bourbon vanilje potentialet til at blive en af verdens bedste.

 

Vaniljen bliver tørret og fermenteret in-house hos Mountains of the moon inden den transporteres videre til Danmark.

smag dem

Du kan smage vaniljen i vores lækre baobab is og købe både vaniljestænger og pulver i vores cafe-butikker og webshoppen. 

Nyhedsbrev

Skriv din email for at holde kontakten med os, og hør mere om tilbud, nyheder og nye produkter!

CVR: 43186167